Det er ikke kun homo sapiens, der fremstiller kunst

Det er meget menneskeligt at udtrykke sig, og det har længe været troet, at kunst var noget, homo sapiens havde for sig selv, men det har vist sig ikke at holde vand. Det at udtrykke sig selv har eksisteret siden før vi opstod, og den tidligste form for kunst er lavet af et medlem af homo erectus, en af vores forfædre.

Det tidligste eksempel på menneskelig kunst har 450.000 år på bagen, og for mange er det at vide, at vi deler det at udtrykke os med vores forfædre, en fantastisk tanke. Vi har udviklet os, men vi har meget mere til fælles, end det tidligere var antaget.

Kunst fra Java

Det tidligste fund – hidtil, for ingen ved, hvad verden ellers har at byde ind med – stammer fra Java. Det er indgraverede muslingeskaller, og der er ingen tvivl om, at det ikke er skabt af naturen.

Heldigt for os er denne muslingeskal overlevet, og den viser, at kunst opstår på tværs af landegrænser og kulturer over hele verden, og at vi altid har haft et behov for mere end bare overlevelse. Det viser os samtidig, at der kan være endnu ældre kunst derude, der bare venter på at blive opdaget og set på med vores moderne øjne.

Det vil primært være geometriske former og figurer. Det er lettest at indgravere i hårdere materialer som en muslingeskal er, og det er den slags mønstre, der ses i mange former i mange kulturer, indtil nye muligheder blev opfundet og erstattede de gamle.

Det gør sig også gældende med det skrevne sprog, der oprindeligt har været egnet til at blive hugget i sten eller ridset ind i træ, og først da papyrus og forskellige former for skind og papir blev mere udbredt, blev bogstaverne mere afrundede og stilistisk smukke.

Om vi finder noget, der er ældre, end denne muslingeskal, og hvor i verden, den vil dukke op, det ved vi ikke, men vi ved så meget, at det kan være der. Vores forfædre interesserede sig for kunst, og det er en passion og interesse, der på ingen måde er uddød over tid.

Hver verdensdel og hver kultur har sin egen, de er endda begyndt at handle med kunst som bytte for andre varer, og kunst blev mere og mere end del af hverdagen.