Smukke gaver til det næste liv

Det er ikke uden grund, at alverdens grave fra fortiden sikres, undersøges og i sidste ende havner på museer. Selv i døden ses kunsten tydeligt i form af de mange smukke gravgaver. Mange genstande ar selvfølgelig som en hjælp til den afdøde, så vedkommende kunne rejse videre til den næste verden. Det er ikke ualmindeligt med mad og drikke til turen og genstande til personlig pleje undervejs. Man skal jo gerne komme frem og stadig se godt ud.

Men der er megen kunst i de mange grave, uanset hvor i verden, vi befinder os. Fra det gamle Egypten og de fantastiske pyramider, der har gemt skatte i tusinder af år, som alle nu kan opleve på museer verden over, til den kolde nord, hvor store krigere og rigmænd fik rige gaver med i grave, der hævede sig i landskabet, og som stadig kan ses den dag i dag.

Selvom genstandene var til personlig pleje, til beskyttelse i form af våben eller til at forsøde rejsen, ses der kunstfærdighed i alle gravgaverne, og det er tydeligt, at der skulle være fokus på det smukke, selv i efterlivet.