Den store indflydelse

Indtil kristendommen for alvor fik fat og tog fart i Europa var det Grækenland, der blev kigget til, når det kom til både kunst og kultur. Det var grækerne, der påvirkede romerne, der igen påvirkede stort set hele Europa.

Det var ikke kun kunsten, det gamle Grækenland havde indflydelse på, det var stort set alt. Politik og filosofi, der stadig bruges i dag, mange former for videnskab, det at uddanne befolkningen og også arkitekturen.

Smukke bygninger, hvor de fleste er ruiner i dag, findes over hele det område, hvor grækerne havde indflydelse, og deres byggestil inspirerede romerne, og på den måde blev byggestilen spredt ud til et endnu større område i Europa.

Et overskud, som der var, gav gode vilkår for kunsten, der blomstrede og udviklede sig gennem hele perioden. Billedhuggere udsmykkede bygninger, men fremstillede også nogle af de smukkeste statuer, der den dag i dag er kendt af de fleste. En af disse er Afrodite fra Melos. Ikke et navn, der får en klokke til at ringe hos de fleste, for hun er bedre kendt som Venus fra Milo, og hun kan opleves på Louvre i Paris.

Hun er berømt for sin skønhed, for de manglende arme til trods står kunstnerens evner meget tydeligt i denne statue. Den er heller ikke uden grund på mange gymnasieelevers pensum i oldtidskundskab, for den har de mange træk, der gør en perfekt statue fra oldtiden.

Inspiration selv i moderne tider

Sportsfolk har alle det til fælles, at de gerne vil sejre. For nogle kan det hjælpe at have sejrens gudinde til at hjælpe sig. Det gamle Grækenland havde selvfølgelig også en guddom for sejr – en type af Gud, der findes i mange kulturer. Hendes navn er Nike, og hun er let genkendelig, da hun har vinger. Den vinge og hendes navn går igen hos firmaet Nike, der bruger hendes navn, og hvor hendes vinge går igen i form af deres logo.

En meget smuk marmorstatue af netop Nike findes på Louvre, hvor hendes vinger tydeligt kan ses. Igen en fantastisk smuk og veludført statue, der viser, at kunstnere i det gamle Grækenland på imponerende vis kunne skabe de smukkeste værker i blandt andet marmor.

Mere end bygninger og statuer

Malerkunsten havde også gode vilkår i oldtidens Grækenland, hvor dygtige malere skabte smukke motiver på forskellige typer af vaser. Den mest kendte facon er amforaen, men de havde mange forskellige.

Over tid blev kunstnerne bedre og bedre, og det ses tydeligt i deres evner til at skabe livagtige motiver af alt fra krigsscener, dagligdagen til erotiske motiver. Det var mere end bare beholdere til vand og vin, det var en måde at vise sin plads i samfundet på med stor kunst til hjemmet eller i templer.