Derefter kom romerne

Romerriget udvidede sig hastigt, og på den kunstneriske front hentede de meget inspiration fra oldtidens Grækenland. Det var alt fra deres gudebillede over til udformningen af kunstværkerne. De lånte og stjal motiver og lod sig inspirere, så et tydeligt romersk udtryk kan ikke findes. Her havde også størrelsen på den romerske rige betydning, for med et område, der dækkede store dele af Europa, vil lokale særpræg ligeledes have stor indflydelse på de mange forskellige kunstnere.

Triumfer blev udtrykt med kunst

At vise, man er sejrherre, har stor betydning, og for romerne var det ingen forskel. Mange militære handlinger gav nye romerske provinser, og en god måde at vise det på var ved at opføre triumfbuer. Selve buen er ikke så interessant med kunstneriske briller, men udsmykningen er. Her kunne forskellige kunstnere vise, hvor overlegne romerne var i forhold til de besejrede folkeslag.

Triumfer blev dog ikke alene fremvist ved bygningsværker, men også gennem alt fra friser til malerier. Her blev scener fra slag gengivet, og gennem kunsten kunne alle se og opleve alle højdepunkterne i forbindelse med nye erobringer rundt om i verden. Der vil være mange almindelige romerske soldater, men du finder også de store ledere, der er lette at genkende på alle billeder, oftest grundet deres størrelse.

<p>Jagt var også et yndet tema, hvor blandt andet smukke mosaikker viser scenerne frem, lige som gude- og heltesagn har fundet vej til vægmalerier over hele det romerske rige. I alle lande, hvor der har været romersk indflydelse, findes der eksempler på romersk kunst og byggekunst. Udenfor det romerske rige findes der handelsvarer, og det viser romerrigets indflydelse på hele oldtidens verden.

Alle vægge blev udsmykket

Romerne stjal rigtig meget kunst fra de græske områder, men de kunne kun skaffe så meget i forhold til efterspørgslen. Det gav romerske kunstnere muligheder, og en af dem var vægmalerier. Alt fra templer til beboelse kunne udsmykkes med romersk kunst, og det har givet imponerende effekter i velstillede hjem, hvor rigtig mange stadig kan opleves i hele Europa.

Portrætmalerier var ikke ualmindelige, men langt de fleste af denne slags blev malet på træplader og ikke på vægge. Romerske vægge forblev, men træ er forgængeligt, så her er der ikke mange, der har overlevet. Dem, der stadig findes, imponerer til gengæld ved at være meget livagtige. Realisme havde stor betydning, når det kom til malerier. Det viser både, at kunstnerne var meget dygtige, men giver samtidig et godt billede af, hvordan befolkningen har set ud. I hvert fald dem, der havde råd.