Få inspiration på Dansk Plakatmuseum

Holder du af plakater, så har du sikkert mange hængende på væggene i dit hjem. De er nemlig rigtig gode til at sætte en stemning med – skal dit hjem være fyldt med smukke naturplakater, politiske plakater eller plakater med mennesker eller kulturmiljøer?

Hvis du vil gå i dybden med plakater som led i den danske og udenlandske kultur, så kan du besøge Dansk Plakatmuseum, som er en spændende særafdeling under det enestående købstadsmuseum Den Gamle By i Aarhus. Dansk Plakatmuseum har rødder i kunstneren Peder Stougaards plakatsamling, som han begyndte at samle systematisk i 1973, og museet som sådan blev stiftet i 1986.

Her kan du finde plakater fra både Danmark og udlandet, og samlingen er enestående i verden. Måske kan du også finde inspiration til nye plakater i dit hjem – og når du skal købe dem, kan du finde et hav af smukke plakater på webshoppen Gallerix. Når du har hentet inspirationen på Dansk Plakatmuseum, er det nemt at finde netop de temaer og motiver hos Gallerix, som du synes vil passe godt ind i indretningen af din egen bolig.

I årene fra 1993 til 2006 holdt museet til i et anneks til Aarhus Kunstbygning, men blev herefter flyttet til Den Gamle By, der fik den store samling af plakater overdraget som gave i 2008.

Plakater er en interessant retning inden for kunsten. Der er skabt enestående plakatkunst gennem årene, men genren har ofte været lidt nedvurderet, fordi plakater ofte tjener et bestemt formål. Plakaten er et stykke formålsbestemt kommunikation, hvad enten plakaten bliver tegnet for en virksomhed, der skal sælge kaffe eller mælk, eller den har til formål at fremme et politisk budskab. Snart vil vi se mange eksempler på det sidste i forbindelse med kommunalvalget i november, og mens nogle af de gamle plakater, der skulle sælge et produkt, er blevet ikoniske og berømte, så er der næppe mange valgplakater i forbindelse med valget til kommunalbestyrelser og byråd, der vil overleve tidens malende mølle.

Du har mange muligheder, hvis du selv vil indrette med plakater. Hvad med at lave en hel plakatvæg, hvor du dækker en dæg i stuen, køkkenet eller soveværelset med plakater, der enten matcher med hensyn til farve, størrelse eller tema? Gamle reklamemotiver fra 1930’erne – 1960’erne kan være fantastisk flotte, og du kan finde mange af disse plakater, som er tilgængelige på markedet. Måske er du mere til flotte naturscener, og disse findes også i rigt mål på plakater, så du kan skabe en fantastisk virkning i dit hjem. Mennesker fra forskellige verdensdele, gengivet i deres forskellige kulturmiljøer, kan også være et smukt motiv – og måske minde dig om mange af dine rejser til forskellige steder på kloden gennem tiden.

Tag et smut forbi Aarhus og besøg Dansk Plakatmuseum – du vil med sikkerhed gå inspireret derfra!