Det er arketypisk med kunst

Det følger naturligt med menneskets udvikling. Kunsten. Den er der så tidligt, det kan spores, og menneskets kreative evner har udviklet sig på lige fod med den øvrige udvikling. Det viser bare, at der altid har været et behov for at udtrykke sig og fortælle enten en historie eller følelser, uanset om baggrunden er religion, provokation eller noget andet.

Meget er bevaret fra vores fælles fortid, og meget af det, arkæologer har fundet, er bestemt meget kunstnerisk og veludført. Men ingen ved, om det hele har haft kunst for øje, eller om de mange genstande også har haft en dybere betydning.

Det sagt, så er der en hårfin grænse mellem datidens tro og så kunst. Når de forskellige guder og ånder skulle tilkaldes eller dyrkes, så har smukt udførte værker været en del af det. Noget der går igen den dag i dag inden for alle store trosretninger.

Smukke figurer og kunstnerisk udfoldelse

Det er umuligt at tænke på den fælles fortid uden at tankerne vandrer til venusfigurer. Det er små figurer af kvinder, der har det tilfælles, at der vitterligt er noget til både gården og gaden, og at alt det frodige er meget overdrevet. De er lavet i træ, bløde stentyper, ben og ler, og der er stor sikkerhed for, at de rituelt har haft stor betydning for frugtbarhed.

Men deres kultiske formål kan ikke stå alene, den kunstneriske skal også med. Deres størrelse til trods er de meget detaljerede, og det har krævet en stor indsats at fremstille de figurer for så mange år siden. Den ældste af de smukke damer menes at have mere end 36.000 år på bagen. Hun stammer desuden fra et område med meget kunstnerisk udfoldelse, og der spekuleres i, om kunsten allerede den gang har været samlet medmindreværksteder,der har kunnet fremstille smukke figurer og andet.

Venusfigurens høje alder gør hende endda ældre end selv hulemalerierne, der “kun” kan prale med 32.000 år for så vidt angår dem i Chauvet i Frankrig. En type af kunst, der viser jagt, og hvor vigtig den har været for alles overlevelse. Det viser de dyr, der har levet, og også den gang må det antages, at kunstnerne har malet lige det, der var oppe i tiden, og som havde den største betydning.

Kunst er derfor startet med alle former for udformning og malerier. Alt det, mennesker kan lave med deres hænder. Med materialer som træ og sten og senere hen metaller og glas, har der været rig mulighed for at skabe smukke ting. Til guderne og til alle dem, der gik på jorden. Der skulle gå lang tid, inden det skrevne sprog gav kunst andre muligheder, men så mange andre kunstskatte venter i perioden frem til digte og smukke vers.