Nyd landets flotte gallerier og kunstmuseer

Landet rundt er vi forundt at kunne tage på kunstmuseum eller galleri. Mange kommuner har prioriteret kulturen og oprettet et kunstmuseum, eller også har en privat kunstmæcen været så interesseret i maleri og skulptur, at vedkommendes egen kunstsamling er blevet til grundstammen i et kunstmuseum, der så senere er overgået til offentligt regi eller fondseje.

Hvis du er interesseret i maleri og skulptur, er der således rigtig gode muligheder over hele landet for at tage på galleri eller kunstmuseum og få lysten styret. Her tager vi dig med på tre jyske kunstmuseer, der ligger som perler på en snor – eller rettere: en motorvej.

HEART i Herning

Kunstmuseet HEART i Herning er et eksempel på et kunstmuseum, der er groet fra rødderne af en privat samling. Herning var i mange år det pulserende hjerte for landets tekstilindustri, og en af de succesfulde fabrikanter var Aage Damgaard, som byggede en skjortefabrik og fyldte den med kunst. Han var vildt interesseret i al slags kunst, ikke mindst moderne kunst og skabte en samling, der i dag udgør kernen i den store samling, som HEART råder over.

Da produktionen af skjorter ophørte i 1970’erne, blev den særprægede runde fabriksbygning, som Aage Damgaard havde opført, omdannet til Herning Kunstmuseum, der åbnede i 1977. I 2009 rykkede det hele til nye lokaler og blev omdøbt til HEART.

Museet rummer en fantastisk samling af både internationale og danske kunstneres værker. Der er blandt andet en italiensk afdeling med Piero Manzoni som en af de centrale kunstnere. Den danske samling rummer blandt andet værker af Poul Gadegaard, der i et årti arbejdede med at udsmykke Aage Damgaards fabrikker.

Tag en tur til Herning og oplev suset af en kunstsamling, der er samlet med hjertet!

Måske vil du give dit udseende et boost inden besøget. En mulighed er at styrke hårpragten med en kur hos nordichair.com, hvor man blandt andet arbejder med transplantationer efter helt moderne principper. Der er mange undersøgelser der viser, at vores hår betyder rigtig meget for vores velbefindende og selvtillid, og vi nyder samværet med andre, når vi er tilfredse med vores hårpragt. Derfor er det en god idé at få tilpasset den ved hjælp af naturlige teknikker.

Museum Jorn

Når du er færdig i Herning, kan du ramme motorvejen mod Århus og tage et stop i Silkeborg. Her finder du kunstmuseet Museum Jorn, der, som navnet antyder, har en væsentlig samling af den verdenskendte dansker maler Asger Jorn. I sommeren 2021 – frem til slutningen af august – har man udstillet en samling af både Jorn og Miro.

Senere vises en særudstilling med kvindelige CoBra-malere, så er du interesseret i at se, hvordan også kvindelige kunstnere fik en stemme i denne kunstnersammenslutning, er det bestemt værd at se denne.

AROS

Find tilbage til motorvejen igen og ram endnu et dansk kunstmuseum efter en kort køretur til Århus. AROS er det store kunstmuseum i provinsen og har sit navn efter Vikingenavnet for Århus, Aros – byen ved åens munding. AROS har en stor samling af dansk kunst fra alle tidsaldre og dertil en række særudstillinger.